Rosteriet

Vi rostar allt vårt kaffe förhand i små gjutjärnsrostar för att få så jämn och stabil temperaturutveckling under rostprocessen. Även efter rostningen är det viktigt för oss att kunna hantera kvalitén varsamt, vi har därför valt att även packa allt vårt kaffe i syrefri miljö för att kvalitén ska hålla hela vägen fram till våra kunder.

Hitta till rosteriet

Lilla Kafferosteriet Produktioner
Södra Bulltoftavägen 51
21222 Malmö

Förädling av Specialkaffe

Ursprung

Kaffet kommer ursprungligen från västra Etiopien. Därifrån har plantan färdats handelsvägarna genom den arabiska halvaön.

Det tar cirka 4 år för en kaffebonde att få sin första skörd. Där efter får han skörd en gång om året. Det är kärnorna i frukten som vi vill åt och rosta för att sedan mala och brygga kaffe på.

För att få ut kärnorna kan bonden välja mellan att soltorka fruktköttet eller tvätta av fruktköttet för att lättare komma åt kärnorna. Där efter måste han torka kärnorna ytterligare tills de nått 13% fuktighet annars kommer kärnorna att mögla.

Hela processen måste ses över mycket noggrant för att kunna bibehålla kvalitén på kaffet. Kaffets ursprungliga smak får det precis som andra grödor genom rätt odlingsförhållande i form av vatten, soljus och näring från den jordmån den står på.

Bönderna använder en 100 gradig skala för bedöma kvalitén på sitt kaffe. Ligger kaffet över 84 poäng är det klassificerat som extra fint kaffe, och kallas då för “Specialkaffe”.

Kafferostning

För att till fullo ta till vara och lyfta kaffets över 800 aromer behöver kaffebönorna rostas. Rostningen underlättar även bryggprocessen. Att rosta kaffe är precis som att laga mat. Bra råvaror kräver extra mycket uppmärksamhet. Rostas det för ljust smakar kaffet outvecklat, rostas det för mörkt smakar det bränt.

Som rostmästare eftersträvar du att förstärka just den specifika kaffebönans ursprungliga smak och karaktär. Det är därför mycket viktigt att vara uppmärksam och följa hela rostprocessen för att kunna avbryta denna i precis rätt tid. 15 sekunder för kort eller för 15 sekunder för lång rostning kan förstöra hela den eftersträvade smakprofilen.

Bryggning

Att bonden har odlat ett bra kaffe och rostmästaren utvecklat bönans karaktär är ingen garanti för att kaffet kommer att smaka bra. Du behöver även brygga de malda rostade bönorna på rätt sätt.

Följande punkter är extra viktiga att ha koll på när du brygger kaffe.

  1. Dosering

Vid bryggning av filter- och presskaffe bör du använda 60-70g malet kaffe till 1 liter vatten, beroende på hur starkt du vill att det ska smaka. När du brygger en dubbel espresso på 8cl bör du använda 16-20g kaffe. Doseringen hanterar du enklast med en digital köksvåg.

  1. Kontakttid

Som mest kan vattnet suga åt sig 30% kaffe ur kaffebönan, resterande 70% är olösliga ämnen för vattnet. Men om vattnet suger åt sig alla 30% får vi även med den bitterhet som sitter i skalet. Vi eftersträvar därför att endast försöka få ut 18-22% kaffe oavsett bryggmetod. Tiden det tar att få ut 18-22% kaffe påverkas av beroende på hur grovt du malt kaffet. (här behöver du addera någon rad om hur man vet hur grovt man ska mala kaffet.)

  1. Vatten

En kopp filterkaffe består till 98,5% av vatten. Därför är det viktigt använda bra vatten vid bryggning. Först : håll koll på vattnets temperatur.

För att vattnet ska klara av att suga åt sig kaffets aromer behöver vattnet vara varmt, men det ska inte vara för varmt – då förstörs smaken. Försök använda 92-96 gradigt vatten. Det andra vi bör tänka på är kvalitén på vattnet då bland annat kalk, klor och järn förstör kaffets ursprungliga karaktär. Vi rekommenderar att du använder filtrerat vatten till kaffe av hög kvalité.

  1. Rengöring

Kaffe innehåller vegetabiliska oljor. Precis som andra oljor inom matlagning kommer rester från dessa att ligga kvar och till slut härskna om du inte rengör och diskar ordentligt. Gör därför noggrant rent alla de ytor kaffet varit i kontakt med under bryggprocessen.

  1. Förvaring

När kaffet rostas startar en mängd kemiska processer. Precis som andra livsmedelsvaror reagerar kaffe med syret i luften, så kallad oxidation. Oxidation påverkar och förstör smaken. Samma process som startar med att du korkar upp en flaska vin påbörjas även när du bryter ett vakuumförpackat kaffe. Färskheten på hela kaffebönor är 1-2 veckor. Malet kaffet har ännu lättare för att reagera med syre vilket gör att oxiderings-processen påskyndas ytterligare. Förvara därför ditt kaffe svalt och lufttätt. Mal bönorna precis innan bryggtillfället för att få ut mest smak.